Copyright regler – Er det tilladt at bruge hvilket som helst stykke musik, billede eller artikel på min hjemmeside?

Copyright reglerDet sker ofte at nye webmastere er i tvivl om copyright og der ses derfor ofte spørgsmål om dette. Som udgangspunkt er der copyright på alt materiale. Dette gør sig gældende uanset om om der er tale om et lille stykke musik, et billeder eller en artikel.

Så snart en person har komponeret et stykke musik, skrevet en tekst, lavet en film, programmeret et computer program eller taget et fotografi er der automatisk copyright på dette. Copyright er altså på ingen måde afhængig af at om det står skrevet på siden hvor det hentes eller om der er et © copyright tegn.

Hvis du virkelig gerne vil bruge materialet på din hjemmeside er du nød til at tage kontakt til copyright ejeren og bede om en skriftlig tilladelse. I det tilfælde at ejeren giver dig lov vil du i de fleste tilfælde så skulle betale royalties for at bruge det.

Hvad er public domain?

Når noget materiale er public domain er det tillade for at alle at bruge det. Typisk er det værker hvor ophavsmanden er død for over 70 år siden og derfor ifølge lovgivningen bliver frigivet til offentligheden. Dette betyder at alle frit kan bruge materialet til lige præcis det de vil.

I forbindelse med dette er vigtigt at være opmærksom på at lovgivningen er forskellig i forskellige lande, så 70 års reglen er altså ikke gældende alle steder.

Bemærk også at selvom et værk står som public domain er det ikke sikkert at det rent faktisk er det. Typisk vil der gemme sig nogle ekstra krav der skal overholdes som f.eks. at linke tilbage til den oprindelige resurse.

Bliver der lavet en genindspilning eller forarbejdning af et gammelt stykke musik kan der i øvrigt sagtens være copyright på genindspilningen. At bruge public domain materiale på sin hjemmeside uden at overtræde lovgivningen kan derfor være ganske komplekst.

Overordnet set kan det ikke anbefales at bruge tid på at finde billeder, musik illustrationer osv. der ligger i public domain. Copyright reglerne er ganske enkelt for svære at finde rundt i.

Hvordan kan jeg finde lovligt materiale til min hjemmeside uden at bruge en formue?

Der findes heldigvis rigtig mange gode mulige hedder for få glimrende materiale til din hjemmeside uden at bruge en formue.

Køb af royalty free billeder

Er du på udkig efter grafisk materiale er en side som 123rf.com et rigtig godt sted at starte. Jeg køber selv alle mine billeder hos dem og samtidig er jeg sikker på at den gældende lovgivning overholdes. For at lavt beløb køber du retten til at bruge et billede på din hjemmeside. Du køber materialet royalty free hvilket vil sige at du efterfølgende ikke skal betale royalties til ophavsmanden for anvendelsen.

Grunden til at nogle vælger at sælge under disse betingelser er den høje konkurrence i branchen. Samtidig kan indtjeningen bliver ganske god, da det samme værk kan sælges mange gange. Reglerne for brugen at købt materiale er mere meget mere overskuelige end for public domain.

Køb af royalty free musik

Der findes også masser af hjemmeside hvor du kan købe royalty free musik til din hjemmeside. Personligt foretrækker jeg RevoStock, da kvaliteten og prisen hænger rigtig godt sammen. De sælger i øvrigt også grafisk materiale. Det samme gør sig gældende med Pond5 der også har både musik, lydeffekter, video, illustrationer og fotografier til salg.

Undgå at sætte dig selv i fare for at blive sagsøgt på grund af copyright

Som webmaster har du nok at se til med at skaffe besøgende og vedligeholde din hjemmeside. Brug derfor ikke andres MP3 filer, billeder, artikler eller andet materiale bare fordi du ikke man se et copyright tegn.

Vær sikker på at alt materiale på din hjemmeside er originalt eller at du har den rette licens til anvendelsen.

Speak Your Mind

*