Hvis du har valgt at bruge WordPress til din hjemmeside kommer du meget sjældent til at skulle kigge på selve koden til din hjemmeside. Med tiden kan det dog se at du brug for at rette nogle detaljer som ikke kan gøres direkte fra kontrolpanelet i WordPress.
Der findes også en del avancerede plugins hvor tilpasninger til layoutet sker via de principper der bliver forklaret i denne artikel. Her er det langt hurtigere selv at kunne lave de nødvendige tilpasninger end at skulle have fat i en programmør.
HTML blev i starten brugt til at lave statiske hjemmesider
HTML (Hypertext Markup Language) er den bagvedliggende kode som alle hjemmesider grundlæggende er bygget. HTML er den mest basale måde at lave hjemmesider på og var det programmeringssprog der de første hjemmesider blev lavet i. Senere kom mere avancerede sprog som JavaScript, ASP og PHP til.
I dag er alle moderne hjemmesider baseret på databaser, men HTML anvendes stadig som en grundlæggende del af den del som de besøgende ser af din hjemmeside.
HTML er opbygget af tags der fortæller hvordan et givent element skal formateres. Vil man f.eks. fortælle browseren at et ord skal skrives med fed bruges taggen <b></b>
<b>skrives med fed</b>
Teksten der står imellem start og slut taggen vil nu blive skrevet med fed. Der findes masser af forskellige HTML tags der alle betyder noget forskelligt for hvordan teksten formateres på en hjemmeside. Du kan f.eks. også oprette tabeller i HTML og efterfølgende indsætte tekst og billeder i tabellen.
Når vi besøger en hjemmeside ser vi ikke de tags der bruges til at formatere en hjemmesides mange elementer. Højreklikker du i mellemtiden i din internetbrowser og vælger “vis kilde” kan du se den kode som internetbrowseren oversætter til det du ser på skærmen.
CSS bruges til mere avancerede formateringer af elementerne på en hjemmeside
Alle de temaer som du bruger til WordPress er i høj grad baseret på CSS (Cascading Style Sheets). CSS kan godt kaldes en overbygning på HTML da CSS bygger på de samme principper.
CSS giver dog langt flere muligheder for at lave mere avancerede formateringer og opsætninger på din hjemmeside. Ud over dette har CSS den fordel at alt koden kan samles i en enkelt fil. Vil du f.eks. rette tekststørrelsen på samtlige sider på et domæne kan det gøres ét sted.
Skulle du foretage den samme manøvre i HTML ville du skulle rette tekststørrelsen i samtlige dokumenter manuelt. CSS er ligesom HTML opbygget af tags. En CSS tag kan se således ud:
<div id=”formatering”>formater teksten her</div>
Teksten i mellem de to tags vil så blive formateret i forhold til det der er angivet i CSS filen for hjemmeside.
CSS giver hjemmesidedesignere en lang række fordele
Der bliver hele tiden bygget videre på CSS og flere nyttige features bliver tilføjet. CSS er altså kommet for at blive og er i høj grad der styrer designet og tekstformateringerne på din WordPress hjemmeside. Vil du ændre tekstfarven et sted på din hjemmeside, rykke et element er par millimeter til den ene side osv. er det CSS du skal have fat i.
Det er også værd at bemærke at mange temaer i dag gør det muligt at ændre farver og overordnet opsætningen uden at skulle redigere direkte i filerne.
Alle CSS filer til dit WordPress tema kan redigeres direkte i kontrolpanelet i WordPress, men før du giver dig i kast med det, vil jeg anbefale at du søger mere information om HTML og CSS på Google. I begyndelsen vil du højst sandsynligt ikke have brug for viden om HTML og CSS, men med tiden kan et kendskab til HTML og CSS være en stor fordel.
Speak Your Mind